Ипотечен кредит – плюсове и минуси | кредити Варна | потребителски кредит | ипотечен кредит | бизнес кредит | студентски кредит | Разпро кредит 
Ипотечен кредит – плюсове и минуси

За разлика от кредита, който банките отпускат конкретно за покупка на апартамент, къща или друг недвижим имот (и често се нарича жилищен), т.нар. нецелеви заем с ипотека може да се използва за най-различни нужди. При жилищния кредит клиентът най-често ипотекира в полза на банката имота, който купува с отпуснатите средства, докато при нецелевия заем той залага своя (а понякога и чужда) съществуваща недвижима собственост. Най-голямото предимство на заемите с ипотека е, че обичайно те са с по-ниски лихви в сравнение с другите потребителски кредити и дават достъп до по-голямо финансиране. Ипотеката върху недвижим имот прави кредита по-нискорисков за банката, затова най-често по него може да се договори по-голяма сума, за по-дълъг срок на изплащане и при по-ниска лихва, отколкото при стандартния потребителски заем или кредитна карта. Максималният размер на нецелевите заеми с ипотека, както и на жилищните, най-често се определя спрямо оценката на имота, който ще е обезпечение, и може да достигне и 100% от нея. Процентът често зависи от това дали имотът, който ще бъде ипотекиран по заема, е жилищен и къде се намира, както и от това дали клиентът ще удостовери доходите си. Същите обстоятелства могат да имат значение и за допустимия максимален срок на кредита - обикновено между 15 и 30 години, и за лихвата, при която ще бъде отпуснат. Например, ако клиентът удостовери доходите си и предостави за обезпечение апартамент в София, заемът може да е с размер до 90% от неговата оценка, със срок до 30 години и лихва 7.29% в левове. Ако не ги докаже и обезпечението е нежилищен имот в офис или търговска сграда, заемът може да е до 60% от оценката, със срок до 20 години и лихва 12.99% в левове.
  Алтернатива на финансирането срещу ипотека са другите нецелеви потребителски заеми и кредитните карти, защото при всички тях клиентът може да похарчи отпуснатите средства, както намери за добре. С тази разлика, че обикновено кредитните карти са по-скъп начин за финансиране от потребителския заем, но пък използването им е по-гъвкаво и доста по-разнообразно.
 Обезпечаването на кредита с недвижим имот си има и своите недостатъци. Ипотеката обикновено е свързана с разходи за клиента и заради тях може да се окаже, че тегленето на заем с такова обезпечение си струва, когато той е над определен размер. Например оценката на имота може да струва между 50 и 350 лв. според вида му и размера на кредита, нотариалната такса за учредяване на ипотеката може да е 500 лв. и т.н. Така ако искате да получи възможно най-бързо желаното финансиране, кредитната карта и класическият потребителски заем може да се окажат по-подходящ вариант от заема с ипотека, защото често те се отпускат в по-кратки срокове ис по-малко разходи. Ако обаче искате да започнете собствен бизнес или да финансирате образованието си (или това на своите деца), тук ниските лихви при потребителския кредит срещу ипотека вече нямат конкуренция.

Източник: http://www.fincity.bg

Ипотечни кредити

РазПро - Актив

Бизнес кредити

РазПро - Бизнес

Продажба на изделия от благородни метали

Продажба на изделия от злато и сребро
 В стремежа си да бъдат постоянно в услуга ...
Научете повече >>

Банковото кредитиране на домакинствата поевтинява през юни

Средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове спада през ...
Научете повече >>

Актуалната услуга “Събиране на вземания” в помощ на затруднени компании

“РазПро Финанс Консулт” ЕАД е ...
Научете повече >>

Втори сме по спад на цените на жилищата в Европа

През първото тримесечие на 2011 г. цените на жилищните недвижими имоти ...
Научете повече >>