Експерти: Лихвите падат през втората половина на 2011 г. | кредити Варна | потребителски кредит | ипотечен кредит | бизнес кредит | студентски кредит | Разпро кредит 
Експерти: Лихвите падат през втората половина на 2011 г.

Сериозно раздвижване на пазара на кредитиране през април и намаление на лихвите във втората половина на следващата година очаква да се случи у нас Тихомир Тошев, директор на „Кредит център”. Според него първата половина на 2011 г. традиционно няма да бъде много активна, защото в този период от време и бизнесът и хората си правят планове и се подготвят за сериозно инвестиране. Още през 2010 г. лихвените нива по ипотечните кредити тръгнаха надолу с около процент- процент и половина и това само демонстрира оформената тенденция към понижение. В същото време продължават да намаляват лихвите по депозити, което поевтинява привлечения ресурс.
Виждаме, че като цяло има по-голяма сигурност в икономиката, очаква се, че категорично сме излезли от рецесията. Всичко това са плюсове в посока по-добри лихви и ако продължим да  виждаме тези тенденции и през следващата година и пазарът на недвижими имоти се стабилизира все повече и повече, и икономическата среда се подобрява, неминуемо и тенденцията за намаление на лихви ще продължи, прогнозира експертът. Следващата година пак ще бъде под знака на ипотечното кредитиране. Там пак ще виждаме и най-голямо разнообразие от нови продукти, и най-голяма активност от страна на клиентите като търсене на тип кредитиране, сочат прогнозите, цитирани в агенция Фокус.
През изминалата година основната активност по отношение на кредитирането беше в посока на ипотечно кредитиране. Причините са свързани с поевтиняването на недвижимите имоти и с това, че този тип кредити се смятат по-ниско рискови, тъй като те са обезпечени с недвижим имот. Затова при тях има най-силното понижение на лихвите от всички други кредитни продукти. Това според Тошев мотивира част от хората, които имат нужда да си купят жилище, да се върнат на пазара и да направят такава покупка с кредит.
При потребителското кредитиране имаше умерен интерес и свиване на размера на търсения кредит. Фирмите също подхождаха плахо към допълнителна задлъжнялост в този кризисен пазар.
През следващата година интересът към фиксираните лихви ще се запази, освен това ще видим и доста повече и разнообразни продукти, направени точно за този пазар – пазар, който почва да се възстановява след сравнително тежка икономическа криза, прогнозират от „Кредит център”. Фиксираната лихва дава тази сигурност, която част от хората търсят в момента. Мнозина се убедиха, че макар да изтеглиха кредити на добри промоционални лихви, промяната на пазарната ситуация повиши разходите им по кредити и лихвите им нараснаха. Продуктите с фиксирана лихва дават по-голяма сигурност. В момента на пазара има фиксирани лихви за една, две три, пет години. Така разходът е по-предвидим, по-лесно се планира семейният бюджет и затова интересът към тези продукти ще се запази.

Източник:www.imoti.net

Ипотечни кредити

РазПро - Актив

Бизнес кредити

РазПро - Бизнес

Продажба на изделия от благородни метали

Продажба на изделия от злато и сребро
 В стремежа си да бъдат постоянно в услуга ...
Научете повече >>

Банковото кредитиране на домакинствата поевтинява през юни

Средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове спада през ...
Научете повече >>

Актуалната услуга “Събиране на вземания” в помощ на затруднени компании

“РазПро Финанс Консулт” ЕАД е ...
Научете повече >>

Втори сме по спад на цените на жилищата в Европа

През първото тримесечие на 2011 г. цените на жилищните недвижими имоти ...
Научете повече >>